lørdag 21. juli 2012

- Vi fylte øya med mammaer og papper

TOK FARVEL: - Det viktigste er at vi fikk tatt farvel med barna våre på vår måte, sier Vanessa Svebakk Bøhn. Hun mistet datteren Sharidyn på Utøya for ett år siden. Foto: Aftonbladet
UTVIKA (VG Nett) På klokkeslettet ett år etter at terroristen drepte barna deres, oppsøkte foreldrene til de drepte ungdommene stedet hvor deres kjære ble funnet.
 
De etterlatte familiene til de 69 døde på Utøya fikk tilgang til øya etter klokken 17.00 søndag. I nesten tre timer gikk de rundt på øya.

- De fleste oppsøkte stedet hvor deres barn døde, på det tidspunktet de døde, forteller Vanessa Svebakk Bøhn.

Hennes datter Sharidyn, som ofte gikk under navnet «Sissi», ble drept på øya i fjor. Bare 14 år gammel, var hun den aller yngste Breivik skjøt og drepte.

- Viktig for å ta farvel

Arrangementet på Utøya i ettermiddag var i regi av støttegruppen for 22. juli.

Tidligere har en tredjedel av de etterlatte etter Utøya-massakren signert et brev til statsministeren etter å ha vært frustrerte over AUFs program for minnemarkeringen på Utøya.

- Det viktige var at vi, foreldrene, fikk tatt farvel med barna våre på vår måte, sier Svebakk Bøhn.
- Det har vært mange tilstelninger, men de har vært offisielle. Denne gangen var det vi som lagde arrangementet selv. Vi gjorde noe for barna våre. Denne verdige markeringen var vår, for våre barn. Det kjennes godt, sier hun til VG.

Svebakk Bøhn tok blant annet med seg sine to gjenlevende barn - Sissis søsken på åtte og to.

- Vi fylte øya med mammaer og papper, besteforeldre og søsken. Dette var familiene som tok farvel, sier Drammen-kvinnen.

- Var denne dagen og denne markeringen viktig for å kunne gå videre?

- Sorgen forsvinner ikke i morgen. Den vil for alltid være med oss. Helt til vi en dag møtes igjen. Men det var viktig for oss å gjøre noe for barna våre. Å hedre dem.

Samme tidspunkt

De etterlatte og berørte gikk i land like etter klokken fem - omtrent samtidig som terroristen gikk i land på samme dato i fjor.

- Deretter fikk familiene lov til å gå rundt slik de ville en god stund, forklarer Vanessa og Jarl Robert Christensen, som har frontet arbeidet med arrangementet.

- Mange hadde behov for å gå for seg selv, i stille ettertanke, og være på stedet hvor deres barn ble drept på det klokkeslettet de ble drept, sier Chrsitensen, som mistet datteren Birgitte Smetbak. Hun var bare 15 år.
Statsministeren la ned krans

Etter 18.30 - på det tidspunktet var Breivik pågrepet i fjor - startet de etterlattes fellesprogram i år.

Det var sang ved artisten Askild Holm, og prosesjon ned til fergeleiet. Der la statsministeren ned krans. Det var også laget en minnetavle med bilde av alle de døde nede ved kaien.

Til slutt ble kinesiske lanterner tent og lagt på vannet. Mange fremmøtte hadde også med blomster de kastet på Tyrifjorden.

- Det kan høres merkelig ut å bruke ordet "fin" om en slik dag, men dette var en fin dag, mener Jarl Robert Christensen.

- Det var ettertanke og verdighet.

Hentet fra: vg.no

Rune Langerud